Novosti

Velik interes na tribinama o gospodarenju otpadom

7. listopada 2022. – U sklopu informativno-edukativnih aktivnosti povodom uvođenja novog modela sakupljanja miješanog komunalnog otpada, za građane Zagreba organizirane se i javne tribine.
Vode ih predstavnici Čistoće i Gradskih ureda Grada Zagreba od kojih se mogu dobiti odgovori na pitanja vezana uz odgovorno postupanje s otpadom te saznati sve o novom modelu gospodarenja otpadom u Zagrebu. Tribine se organiziraju u svih 17 gradskih četvrti, a dosad ih je održano osam i sve su bile izuzetno dobro posjećene.

U četvrtak 6. listopada održana je tribina za gradsku četvrt Trnje. Bila je prilično dobro ispunjena glavna predavaonica na Filozofskom fakultetu, gdje su stanari trnjanskih zgrada imali priliku dobiti detaljan uvid u novi model sakupljanja miješanog komunalnog otpada. Predstavnici Holdingove podružnice Čistoće prezentirali su novi model, s naglaskom na nekim pitanjima koja najviše ovih dana zaokupljaju zagrebačku javnost, na primjer, tko i na koji način može doći do besplatnih vrećica, kako nadzirati otpad, koji su koraci potrebni za podizanje boksova na javnim površinama itd. Istaknuli su glavne ciljeve cijelog projekta – smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada i povećati količinu reciklabilnog otpada, kako bi miješanog otpada u konačnici bilo puno manje.

Prema reakcijama, može se zaključiti da građani podržavaju te ciljeve i da su shvatili važnost odvajanja otpada, ali imali se neke nedoumice, na primjer u vezi s postavljanjem boksova. Osobito su istaknuli problem njihovih visokih cijena, a mnogi upozoravaju i na probleme koji se mogu pojaviti kod nadziranja vlastitih spremnika, čuvanja od zloporaba, nepravilnog razvrstavanja i sl. Očekuju od Grada dodatna objašnjenja i pomoć.

Planirano je da sljedeća tribina bude 10. listopada u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče.

Dođite i uključite se!

Raspored održavanja tribina i sve dodatne informacije proučite na: https://zgvrecice.cistoca.hr/zapocinju-javne-tribine-u.../93
Vektor art